Meggyes pite

A napokban meggyes pite készült kívánságra. Tél-tavasz lévén fagyasztott meggyet vettem ehhez a projekthez. 

Eleve fele adagot sütöttem, mert nem az 50 cm-es sütő nagy tepsijében készült, hanem kb. fele akkorában.

A recept (teljes adag) :
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor (szerintem túl sok, kevesebbel szeretem)
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 kis poharas tejföl
  • 1 csomag sütőpor

Annyit változtattam a tésztán, hogy nem volt 125 g margarinom (fele adaghoz), csak kb. 90 g, ezért a maradékot disznózsírral egészítettem ki. Mivel a disznózsír jobban megköti a nedvességet a tésztában, mint vaj, ezért csak 110 g-ra egészítettem ki a 90 g margarint. A vaníliás cukor mellé plusz vanília őrleményt  is szórtam, hogy még finomabb legyen a tészta.



A nyújtás után jól megszórtam a tésztát grízzel, aztán jött a fagyasztott meggy, amit nem olvasztottam fel, hanem rögtön a fagyóból kivéve mert a pite tésztára. Utána még egy adag gríz következett, és  egy kis fahéjas cukor. Végül pedig a fedő tészta réteg. A fedő tésztát igyekeztem jól belenyomkodni az alsóba, hogy mindenhol feddve legyenek a meggyek. Tojással megkentem a tetejét, és megszurkáltam a tésztát egy villával.

Kb. 180-200°C-on sütöttem 40-45 percet. Akkor vettem ki, mikor láttam, hogy már szép aranybarna a süti teteje.

Csak a szélén ázott el egy kicsit a tészta ahol volt esélye kibuggyanni a meggylének, a többi részen szépen feljött, és közel tökéletes tészta-meggy arányt alkottak (kevés tészta sok meggy) ;)

















Megjegyzések