Szalagos fánk

Készült a konyhámban szalagos fánk, avagy farsangi fánk. Tudom már rég elmúlt farsang, de ez nem akadályozott meg abban, hogy elkészüljön.

Az első próbálkozásom a fánkkal nem igazán mondható szerencsésnek, ezért azt hagyjuk is. Második alkalommal, némi segítséggel már tökéletesen sikerült:

A recept a következő:
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 10 dkg margarin
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • olaj a sütéshez
A hozzávalókból könnyű kelt tésztát készítünk. Miután megkelt a tészta, kinyújtjuk, és egy nagyobb pogácsa szaggatóval karikákat szaggatunk(pohárral ugyan olyan jól lehet szaggatni).

A kis pogácsákat is még hagyjuk 10-15 percig kelni konyharuha alatt, hogy szép levegősek legyenek. Az olajat előmelegítjük, meleg legyen de ne túl forró. A fánkok közepére lyukat készítünk, az ujjunkkal, beletesszük az olajba, és rögtön lefedjük. 
Ha megsült az egyik fele, megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. Mivel előzőleg lefedtük a fánkjainkat, a megduzzadt tésztától az oldalán fehér szalag alakul ki.

Jó étvágyat hozzá :)

Megjegyzések