Szalagos fánk
Készült a konyhámban szalagos fánk, avagy farsangi fánk. Tudom már rég elmúlt farsang, de ez nem akadályozott meg abban, hogy elkészüljön.
Az első próbálkozásom a fánkkal nem igazán mondható szerencsésnek, ezért azt hagyjuk is. Második alkalommal, némi segítséggel már tökéletesen sikerült:
A recept a következő:
Az első próbálkozásom a fánkkal nem igazán mondható szerencsésnek, ezért azt hagyjuk is. Második alkalommal, némi segítséggel már tökéletesen sikerült:
A recept a következő:
- 50 dkg liszt
- 2 tojás
- 10 dkg margarin
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 5 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
- olaj a sütéshez
A hozzávalókból könnyű kelt tésztát készítünk. Miután megkelt a tészta, kinyújtjuk, és egy nagyobb pogácsa szaggatóval karikákat szaggatunk(pohárral ugyan olyan jól lehet szaggatni).
A kis pogácsákat is még hagyjuk 10-15 percig kelni konyharuha alatt, hogy szép levegősek legyenek. Az olajat előmelegítjük, meleg legyen de ne túl forró. A fánkok közepére lyukat készítünk, az ujjunkkal, beletesszük az olajba, és rögtön lefedjük.
Ha megsült az egyik fele, megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. Mivel előzőleg lefedtük a fánkjainkat, a megduzzadt tésztától az oldalán fehér szalag alakul ki.
Jó étvágyat hozzá :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése