Mákos szilvás lepény

Jól bevált szilvás lepényemet a legutóbb feldobtam egy kis mákkal. Eszméletlenül finom lett, annyi szépség hibája volt csak a dolognak, hogy nem kaptam fagyasztott szilvát, ezért kénytelen voltam befőttből csinálni. Nos a bolti befőtteket ismerjük, agyon cukrozottak. A szilva esetében sem volt ez másként, így csak fahéjat kevertem a lecsöpögtetett szilva darabokhoz, cukor már nem kellett. 
A szilvák tetejére került a darált mák.  A végeredmény magáért beszél :)


A recept: 
  • 2 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1/2 dl olaj
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 40 dkg liszt
  • 3-4 dl tej
  • csipet só



 Elkészítés:
A lisztet, élesztőt, cukrot, két tojás sárgáját, lágy vajat, és az olajat összekeverjük annyi tejjel hogy lágy tésztát kapjunk. A tojás fehérjéket felverjük a csipet sóval és a tésztához keverjük. Ezután a tészta mehet egy sütőpapírral kibélelt tepsibe (én egy közepes mérető tepsit használtam, ezért a tésztám aránylag vastagabb lett, nagyobb tepsiben vékonyabb lesz a tészta). A tésztát eloszlatjuk, hogy mindenhová kerüljön. Fél órára a sütőbe tesszük kb. 50°C-ra kelni, ekkor még nincs rajta semmi feltét. A kelesztés után jól megpakoljuk a szilvával, (vagy bármilyen más gyümölccsel), és megszórjuk a darált mákkal. Eztán mehet vissza a sütőbe immár 180°C-ra 35-40 percre. 



Megjegyzések